Araçlara kara kutu zorunluluğu geliyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi"yle toplu taşımada tek kart sistemine geçilecek. Vatandaşlar üzerinde isimleri bulunan kart ile Türkiye genelinde metro, otobüse, vapur ve metrobüse binebilecek.
Ulaştırma Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi" projesiyle trafik cezalarını artık polis değil MOBESE kesecek. Vatandaşlar tek bir kart ile Türkiye genelinde toplu taşıma araçlarına binebilecek.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi" projesinin detaylarına Yeni Şafak ulaştı. Projeye göre, yollar ve tabelalar akıllı olacak. Sürücüler yola çıkmadan her şeyi görebilecek. Toplu taşımada Türkiye genelinde tek kart modeline geçilecek. Araçlara kara kutu zorunlu hale getirilirken, trafik cezasını polis değil MOBESE kesecek. Sistemin detayları şöyle:
TABELALAR LED'Lİ OLACAK
*Karayolları internete bağlanıyor: Karayollarındaki şerit çizgileri ve trafik levhaları uluslararası standartlara uygun şekilde dizayn edilip fiber optik ve geniş bant şebekeleri, karayolların altyapısı boyunca yeterli olacak şekilde tamamlanacak. Trafikte kullanılan ışık ve işaretlerde çevreci ve led teknolojisi gibi enerji verimliliğini arttıracak teknolojiler kullanılacak.
ANLIK BİLGİ VERİLECEK
*Bilgiler anında tabelada: Her ilde Trafik Yönetim Merkezleri kurulacak. Karayolu üzerindeki kameralar ve algılayıcılar tarafından toplanan bilgiler, bu merkezlere iletilecek. Buralarda işlenen bilgileri sürücülerle, yolcularla ve diğer ilgili yerlerle paylaşacak. Şehirlerarası bir yolda yapım çalışması, hava durumuna bağlı bir risk veya sürücünün uyarılması gerekli olan bir durum varsa bu uyarıları değişebilen levhalar üzerinden sürücülerle paylaşılacak.
UYGULAMALAR GELİŞECEK
*Kameralarla takip: Şu anda mevcut MOBESE/TEDES sistemleri ile yeni kurulacak olan TEDES'ler, AUS mimarisine entegre edilecek. Sistemler üzerinden acil durumlara yetkili birimler anında müdahale edebilecek, trafik kuralı ihlali yapanlar olursa emniyet teşkilatı devreye girerek haklarında gerekli işlemler yürütülebilecek.
*Yol bilgileri cebinizde: Mobil uygulamalar yaygınlaştırılacak ve vatandaş evden çıkmadan önce kullanacağı güzergaha dair her türlü bilgiyi öğrenebilecek.
Aynı kart her yerde geçerli olacak
*Tek kart: Tüm şehirlerin toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek tek bir ödeme sistemine geçilecek. Vatandaşlar, üzerinde kendi isminin olduğu ulaşım kartı ile Türkiye genelinde metrodan otobüse, vapurdan metrobüse kadar tek bilet kullanacak.
*Yerli yazılım: Akıllı Ulaşım Sistemi alanında yerli yazılım kullanılacak.
Araçlara kara kutu zorunluluğu geliyor
*Araçlara kara kutu: Araçlar için "e-call" cihazı zorunluluğu getirilecek. Bu cihaz sayesinde araçlar muhtemel bir kaza durumunda olay yeri bilgisini acil durum ekiplerine gönderecek. Bu durum aynı zamanda trafik polisinin ve kazazede vatandaşların işini de kolaylaştıracak.
*Sürücüyü uyaran sistem: Sürücüyü destekleyen araç içi kontrol ve güvenlik sistemleri geliştirilecek. Buna göre araç şeritten kaydığı anda bir uyarı ile sürücüyü uyaracak.
Akıllı ışıklar trafikte
*Akıllı kavşaklar: Şehir içi ulaşımda araç yoğunluğuna göre trafik sinyalizasyonunu düzenleyen akıllı kavşak kontrol sistemleri ile trafik akışı hızlandırılacak. Buna göre ışıklar araç ve yaya yoğunluğuna göre trafiği yönetecek.
*Merkezden takip: Yol güzergahı üzerindeki tüm akıllı sistemler bir merkezde birleştirilecek. Tüm ulaşım ağı kendi içinde ve dünya ile entegre olacak.
Konular
- Kimlik ve adreste ne gibi değişiklikler yapıldı?
- İkinci el araç alırken nelere dikkat etmek gerekir?
- Plakalara yeni mühür sistemi geliyor
- Motorlu taşıt sürücü kursu yazılı sınav sistemi değişti
- Kimliklerde soyadı değiştirme ve düzelttirme işlemi nereden yapılıyor?
- Cam filmi uygulamasında geçerlilik şartı nedir?
- Araç değer kaybında zarar nasıl hesaplanır?
- Yeni kimliklerin dağıtımı ne zaman sona erecek?
- İkinci el araçların satış sonrası işlemleri noterlerde yapılacak
- 2018 yılı en düşük ve en yüksek trafik cezaları
- Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar
- Direksiyon sınavı ne zaman?
- Egzoz gazı emisyon ölçümü gecikme cezası nedir?
- Ehliyet sınavından geçmek için en az kaç puan gerekir?
- Ehliyet Sınavı başvuru şartları nelerdir?
- Ehliyet sınavlarında görevli öğretmen ücretleri artırıldı
- Alkolmetre ile ölçüm nasıl yapılır?
- Çekilen araç hangi otoparkta ve neden çekildi?
- Türkiye kart'a atm'den para yatırılabiliyor mu?
- Dijital kimlik nasıl kullanılacak?
- Gayrimüslimler için nüfus kütüklerine kod kullanılıyor mu?
- Hangi yıllara kadar soyağacı çıkarılıyor?
- Trafik Cezasına İtiraz Yolları Nelerdir? Hangi evraklar gerekiyor?
- TESK Kart nerede indirim sağlıyor?
- Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
- E devlet araç sefer görev emri sorgulama ekranı giriş
- Pasaport ve ehliyet başvurusu yapacaklar dikkat!
- Pasaport ve ehliyet için nüfus müdürlüklerine başvuru ne zaman yapılacak?
- Pasaport ve ehliyet alacaklar dikkat!
- Kimlik kartı, pasaport ve ehliyete online randevu nasıl alınır?