Araç değer kaybında zarar nasıl hesaplanır?

Kaskolu araç kaza yaptığında masrafı sigorta ödüyor ama uzmanlar hasar kaydından kaynaklanan değer kaybının da sigortadan alınabileceğini söylüyor.
Kaza yapan araçların masrafları trafik sigortası ve kasko şirketi tarafından karşılansa da, araçların plakasına işlenen ağır hasar, araç sahiplerini zarara uğratıyor. Bir taraftan sonraki yıl sigorta primi yükselen araç sahibi, bir de arabasını satarken kaza kaydından dolayı maddi kayba uğruyor. İşte araç sahiplerinin bu korkulu rüyası, sorun olmaktan çıkıyor. Uzmanlar, "Aracınızın düşen maddi değerini tazmin edebilirsiniz" uyarısı yaptı. Bunun için sigorta şirketine dava açılıp 'araç değer kaybı tazminatı' talep edilebilecek.
GERİYE DÖNÜK DE ALINABİLECEK
Geriye dönük hakların talep edilebileceğini çoğu araç sahibinin bilmediğini söyleyen Avukat Cevahir Cem Yarım, "Hasar kaydına işlenen kaza, aracın satışı yapılırken fiyatını düşüren etkenler arasında yer almaktadır. Bu zarar, karşı tarafın sigorta şirketinden talep edilebilir. Zararın tazmininde kusur oranı esastır. Değer kaybına neden olan sürücü, kusursuz olduğunu ispat ederse tazminat ödemekten kurtulabilir." dedi. Aracı zarar gören kişinin, sigorta şirketinden zararının karşılanmasını talep edebileceğini belirten Avukat Yarım "Aracı zarar gören kişi, karşı tarafın sigorta acentesine zararının tazmini için yazılı başvuruda bulunur. Sigorta acentesinin başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruya yazılı olarak cevap vermemesi ya da talebi karşılamaması durumunda dava açılabilir. Ya da 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurulabilir."
ZARAR NASIL HESAPLANIR?
Araç değer kaybı tazminatı, aracın kaza yapmadan önceki ikinci el değeri ile kaza yaptıktan sonraki ikinci el değeri arasındaki fark olarak ifade ediliyor. Kazadan önce aracın değeri, modeli, kilometresi, üretim yılı ve hasar oranı dikkate alınıyor. Aracın kazalı ve kazasız piyasa değeri bulunarak aradaki fark hesaplanıyor. Ortaya çıkan miktar değer kaybı kabul ediliyor ve sigorta şirketi tarafından ödenmelidir.
10 YIL GERİYE GİDİLEBİLİR
Araç değer tazminatının 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 'Zamanaşımı' başlığı altında düzenlenen 72/1. Maddesi'ne göre, 2 ile 10 yıl arasında zaman aşımına uğradığını hatırlatan Avukat Yarım, zarar görenin zararı, kazanın kusurlu tarafının kimliğini öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ya da kazanın gerçekleştiği tarihten başlayarak on yıl içerisinde zaman aşımına uğradığını bildirdi ve hak talebinde geç kalınmamalı." dedi.
3.610 LİRAYA KADAR TÜKETİCİ MAHKEMESİ GÖREVLİ
Ülkemizde özellikle sigorta uygulamaları konusunda tüketicilerin daha çok bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu "Tüketiciler, sigorta yaptırıyor ama tazmin konusunda yeterince bilgilendirilmiyor ve almaları gereken tutarlar şirketlere kalıyor." dedi. Hasardan dolayı araçlarını değer kaybına uğrayan tüketicileri uyaran Ağaoğlu "Vatandaşlar önce zarara sebep olan sürücünün sigorta şirketine başvuru yapsın. Taleplerine cevap alamamaları halinde mahkemeye başvursun. Araç ticari değilse bu konuda tüketici mahkemeleri görevli" dedi.
Bu konuda Yargıtay kararı olduğunu, tüketicilerin bunu bilerek mahkemeye gitmesi gerektiğini söyleyen Ağaoğlu "Tüketiciler, 3.610 liraya kadar bedellerde tüketici mahkemelerine başvurmalı. Bunun için mahkemeye gitmeden önce değer kaybı konusunda ön tespit yaptırmalı. Arac 3610 liradan fazla değer kaybetmişse tüketici mahkemesinin görev alanından çıkar, mahkemeye başvurulmalı" diye konuştu.
Konular
- Kimlik ve adreste ne gibi değişiklikler yapıldı?
- İkinci el araç alırken nelere dikkat etmek gerekir?
- Plakalara yeni mühür sistemi geliyor
- Motorlu taşıt sürücü kursu yazılı sınav sistemi değişti
- Kimliklerde soyadı değiştirme ve düzelttirme işlemi nereden yapılıyor?
- Cam filmi uygulamasında geçerlilik şartı nedir?
- Araç değer kaybında zarar nasıl hesaplanır?
- Yeni kimliklerin dağıtımı ne zaman sona erecek?
- İkinci el araçların satış sonrası işlemleri noterlerde yapılacak
- 2018 yılı en düşük ve en yüksek trafik cezaları
- Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar
- Direksiyon sınavı ne zaman?
- Egzoz gazı emisyon ölçümü gecikme cezası nedir?
- Ehliyet sınavından geçmek için en az kaç puan gerekir?
- Ehliyet Sınavı başvuru şartları nelerdir?
- Ehliyet sınavlarında görevli öğretmen ücretleri artırıldı
- Alkolmetre ile ölçüm nasıl yapılır?
- Çekilen araç hangi otoparkta ve neden çekildi?
- Türkiye kart'a atm'den para yatırılabiliyor mu?
- Dijital kimlik nasıl kullanılacak?
- Gayrimüslimler için nüfus kütüklerine kod kullanılıyor mu?
- Hangi yıllara kadar soyağacı çıkarılıyor?
- Trafik Cezasına İtiraz Yolları Nelerdir? Hangi evraklar gerekiyor?
- TESK Kart nerede indirim sağlıyor?
- Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
- E devlet araç sefer görev emri sorgulama ekranı giriş
- Pasaport ve ehliyet başvurusu yapacaklar dikkat!
- Pasaport ve ehliyet için nüfus müdürlüklerine başvuru ne zaman yapılacak?
- Pasaport ve ehliyet alacaklar dikkat!
- Kimlik kartı, pasaport ve ehliyete online randevu nasıl alınır?