Trafik Genel Eğitim Planı Çalıştayı yapıldı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “İlkokul dördüncü sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi, dokuzuncu sınıflarda ise sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi zorunlu dersler arasında yer almaktadır." dedi.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Başkent Öğretmenevinde düzenlenen "Trafik Genel Eğitim Planı Çalıştayı"nın açılışında konuşma yaptı.
Türkiye´de trafik kazalarının yaygın ve bu kazalar sonucunda meydana gelen kayıpların ciddi boyutlarda olduğunu ifade eden Erdem, bu sorunun ancak ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte bireylerin güvenli trafik için bilinç kazanmalarıyla çözümlenebileceğine dikkati çekti. Haziran sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 25 milyona yakın taşıt bulunduğunu dile getiren Erdem, sadece Türkiye´de değil, dünyada da her yıl binlerce vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini vurguladı.
Trafik kazalarına ilişikin TÜİK verilerini paylaşan Erdem, "Maalesef trafik kazalarının büyük mesuliyeti insana aittir. 2016 yılı istatistiklerine göre meydana gelen kazaların yüzde 89,6´sı sürücü, yüzde 8,7´si yaya, binde 4´ü yolcu olmak üzere toplamda yüzde 98,7´si insan kaynaklıdır." dedi. Eğitimle insanların bilinçlendirilmesinin bu kazaların önlenmesindeki önemine dikkati çeken Erdem, "Evlatlarımız olsun tüm yaya, sürücü olsun, insanımızda trafik kurallarıyla ilgili gerekli bilinci oluşturabilirsek inşallah trafik güvenliği konusunda yeterli seviyeye yakın zamanda geliriz." dedi.
Trafik adabı derslerde okutulacak
Milli Eğitim Bakanlığı olarak, okul öncesinden orta öğretimin sonuna kadar örgün eğitimin her kademesinde ve yaygın eğitim kurumlarında trafik güvenliği konusunda pek çok farklı çalışma yaptıklarını dile getiren Erdem, bu kapsamda Bakanlık tarafından "Trafik Genel Eğitim Planı" hazırlandığını bildirdi. Erdem, "Daha ilkokula başlamadan okul öncesi eğitimdeyken çocuklarımıza cezbedici etkinliklerle onların zihinlerinde kalıcı bir trafik bilinci oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. İlkokul dördüncü sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi, dokuzuncu sınıflarda ise sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi olarak zorunlu dersler arasında yer almaktadır." diye konuştu.
2016 yılı başından itibaren özel motorlu taşıt sürücü kurslarında zorunlu dört saat trafik adabı dersi konulduğunu anımsatan Erdem, bu dersin birçok konusunun 2017-2018 öğretim yılından itibaren dokuzuncu sınıflarda okutulmaya başlandığını belirtti. Erdem, bu derslere ilişkin, "Bu derslerde sürücülere trafikte sakin ve kibar olarak, empati ve iletişim ile diğer sürücülere tolerans göstererek trafik kazalarının, kavgaların ve diğer tüm olumsuzlukları engellenebileceği konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Bu çalışmaların yanında 2013´ten bu zamana kadar sürücü kurslarındaki eğitim ve sınavların AB ülkelerinde uygulanan standartlara uygun hale getirildiğini bildiren Erdem, bu çalışmalara ilişkin bilgiler aktardı.
Servis şoförlerine eğitim çalışmaları
Orhan Erdem, çocukları okullara taşıyan okul servis araç şoförlerinde trafik kültürü oluşturmak ve güvenli sürücülük farkındalığının artırılması konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlattı. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu arasında 2015´te bir protokol imzalandığını ve bu kapsamda, 108 bin okul servis aracı şoförünün hizmet içi eğitiminden geçirildiğini kaydetti.
Bakanlığın 12 Eylül´de "Trafik Güvenliği ve Karayolu Yolcu Taşımacılığı Çalıştayı" ile de okul ve taşımalı eğitim servis araçları için alınacak güvenlik tedbirlerini görüştüklerini aktaran Erdem, şöyle konuştu: "Toplumun bir parçası olan, geleceğimize yön verecek değerli öğrencilerimizde güvenli trafik hakkında farkındalık oluşturmak ve konunun önemine dikkat çekmek için yürüttüğümüz çalışmalarla öğrencilerimize ve aslında toplumumuza yatırım yaptığımızın bilincindeyiz. Bizlere teslim edilen ve yarınlarımızın sahipleri olan çocuklarımızın eğitimi bizim için ne kadar önemliyse şüphesiz onların can güvenliği de bizim için bir o kadar önemli. Toplumdaki her birey trafik kurallarına uymanın kendisinin ve başkalarının güvenliği için olmazsa olmaz olduğu bilinciyle hareket etmelidir. Kurallara uymak, insanın hem kendisine hem de topluma karşı bir yükümlülüğüdür. "
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu da trafik kazalarının önlenmesi için sürücü kurslarında verilen derslerin kalitesinin artırılması yönünde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Konular
- Kimlik ve adreste ne gibi değişiklikler yapıldı?
- İkinci el araç alırken nelere dikkat etmek gerekir?
- Plakalara yeni mühür sistemi geliyor
- Motorlu taşıt sürücü kursu yazılı sınav sistemi değişti
- Kimliklerde soyadı değiştirme ve düzelttirme işlemi nereden yapılıyor?
- Cam filmi uygulamasında geçerlilik şartı nedir?
- Araç değer kaybında zarar nasıl hesaplanır?
- Yeni kimliklerin dağıtımı ne zaman sona erecek?
- İkinci el araçların satış sonrası işlemleri noterlerde yapılacak
- 2018 yılı en düşük ve en yüksek trafik cezaları
- Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar
- Direksiyon sınavı ne zaman?
- Egzoz gazı emisyon ölçümü gecikme cezası nedir?
- Ehliyet sınavından geçmek için en az kaç puan gerekir?
- Ehliyet Sınavı başvuru şartları nelerdir?
- Ehliyet sınavlarında görevli öğretmen ücretleri artırıldı
- Alkolmetre ile ölçüm nasıl yapılır?
- Çekilen araç hangi otoparkta ve neden çekildi?
- Türkiye kart'a atm'den para yatırılabiliyor mu?
- Dijital kimlik nasıl kullanılacak?
- Gayrimüslimler için nüfus kütüklerine kod kullanılıyor mu?
- Hangi yıllara kadar soyağacı çıkarılıyor?
- Trafik Cezasına İtiraz Yolları Nelerdir? Hangi evraklar gerekiyor?
- TESK Kart nerede indirim sağlıyor?
- Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
- E devlet araç sefer görev emri sorgulama ekranı giriş
- Pasaport ve ehliyet başvurusu yapacaklar dikkat!
- Pasaport ve ehliyet için nüfus müdürlüklerine başvuru ne zaman yapılacak?
- Pasaport ve ehliyet alacaklar dikkat!
- Kimlik kartı, pasaport ve ehliyete online randevu nasıl alınır?