Uyku apnesi olanlar ehliyet alabilir mi?

Uyku apnesi olanlar ehliyet alabilir mi?



Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, "Tedavi edilmemiş uyku apnesi olanların ehliyetleri alınmalı" dedi. 2016'da yürürlüğe giren sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık koşullarıyla ilgili yönetmeliğe göre, vücut kitle indeksi 33 kg/m2 ve üzerinde olanlardan şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi (uyku testi) isteniyor. Tanıklı apne (solunum durması)ve gündüz uyuklama hali olan kişilerin de vücut kitle indeksine bakmaksızın aynı testi yaptırması gerekiyor.

Yine yönetmeliğe göre uykuda tıkayıcı solunum durması olarak bilinen obstrüktif uyku apne sendromu hastalığı tespit edilen şoför adayları, tedavi sonucu uyku sırasındaki saatteki solunum bozukluğu (nefesin 10 saniye ve üzerinde kısmi ve tam olarak durması) indekslerinin 15'in altına indirilmesi halinde ehliyet alabiliyor. Aynı yönetmelik aksi taktirde 2'nci grup ağır ve ticari araç sürücülerine (eski gruplandırmaya göre D ve E grubu sürücü adayları) 'sürücü olur' raporu verilmeyeceği, verilmiş olanların ise belgelerinin geri alınacağını hükme bağlıyor.

85 UZUNYOL ŞOFÖRÜNE TEST

Doç. Dr. Hikmet Fırat, bu zorunlu hükümlerin pratikte uygulanmadığını belirterek, şunları söyledi: "Yönetmelik çok açık. Ancak hiçbir şekilde bu kurallar uygulanmıyor. Oysa dünyadaki en büyük kazaların uykusuzluk / uyku bozuklukları (uyku apnesi vs.) nedenli olduğu biliniyor. Uzun yol şoförlerinde uyku apne hastalığı olması durumunda sadece kendilerini değil, trafikte seyreden diğer sürücüleri ve taşıdıkları onlarca canı da tehlikeye atmaları bir çeşit 'canlı bomba' etkisi yaratıyor."

Konular