20 Mayıs Ehliyet sınav sonuçları açıklandı

20 Mayıs Ehliyet sınav sonuçları açıklandı



Ehliyet sınav sonuçları az önce Milli Eğitim bakanlığı resmi sitesi üzerinden adaylara duyuruldu. 20 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen ehliyet sınav sonuçları meb.gov.tr adresi üzerinden sorgulanabiliyor. Ehliyet sınavından geçerli puanı alan adaylar direksiyon sınavına katılabilecek.

20 Mayıs Ehliyet sınav sonuçları tıkla öğren


2017 yılının ikinci ehliyet sınavı sonuçları MEB'in resmi sitesinde açıklandı. Milli eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ehliyet sınavı 20 Mayıs Cumartesi günü yapıldı. Binlerce sürücü adayının merakla beklediği ehliyet sınav sonuçlarını www.meb.gov.tr'den TC Kimlik numaranızı yazarak öğrenebilirsiniz. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylar, sınavda başarılı sayılacak.

EHLİYET SINAV SONUCUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Ehliyet sınavı sorularına, cevaplarına ya da söz konusu sınavdan alınan puanlara itiraz etmek için sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren adayların 10 günlük itiraz süreleri bulunuyor. 10 gün içerisinde itiraz işlemlerine başlayan adaylar yazdıkları itiraz dilekçelerini ilgili kurum olan Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne iletmeleri gerekiyor.

Bu itiraz dilekçesinin işleme alınması ve itirazın kurum tarafından değerlendirilmesi için kuruma 20 Türk Lirası itiraz başvuru ücreti ödemeleri gerekiyor. Halk Bankası, Ziraat Bankası ya da Türkiye Vakıflar Bankası şubeleri aracılığıyla “Kurumsal Tahsilat Programı” kullanılarak gerçekleştirilebilecek ödemelerden alınan makbuzu itiraz dilekçesine ekleyip kuruma gönderme zorunluluğu da bulunuyor. Ücretin yatırılmaması ya da makbuzun kuruma iletilmemesi halinde itiraz neticesinde haklı olan kişi sürücü adayı olsa dahi itiraz değerlendirmeye alınmadığı için adaylar istediklerini elde edemez. Sınavı ya da sınav başvurusu geçersiz sayıldığı için sınava ilişkin sonuç görüntüleyemeyen adayların ve sınava girmeyenlerin yapacağı itiraz işlemleri hiçbir şekilde değerlendirilmeye alınmaz ve geçerli kabul edilmez. Aynı şekilde adayların kuruma telefon, elektronik posta, faks gibi yollarla yapacağı itirazların da değerlendirilmeye alınması söz konusu değildir.


2017 EHLİYET SINAV TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan sınav takvimine göre ehliyet sınavlarının gerçekleştirileceği tarihler şöyle;


MTSK-1 11 Şubat 2017 saat 14.00
MTSK-2 20 Mayıs 2017 saat 14.00
MTSK-3 29 Temmuz 2017 saat 14.00
MTSK-4 7 Ekim 2017 saat 14.00
MTSK-5 23 Aralık 2017 saat 14.00

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILACAK?

Ehliyet sınavı sonucunda geçerli not alan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavı puanlama işlemleri 100 tam puan üzerinden yapılır. Direksiyon sınavında adayların yapacakları her hata puanlarının düşmesine neden olacaktır. Puan düşmesi ile birlikte adayların direksiyon sınavı başarı şansı da azalacak. Direksiyon sınavından adayın başarılı olarak sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden 70 puan alması yeterlidir. 70 puan alan adaylar direksiyon sınavında başarısız sayılır. Sürücü adayları, direksiyon sınavı kapsamında araca bindikleri andan itibaren araç içine binen sınav görevlileri tarafından dikkatlice incelenirler. Yapılan her hareket kontrol edilir. Yapılması gerekenler yapılmadığında ya da eksik olarak yapıldığında adayın puanı kesilir. Örneğin araç aynalarının kontrol edilmesi, araç koltuğunun ayarlanması, eğimli yol üzerinde durdurulan aracın düzgün olarak kalkışının sağlanması gibi durumlar için adaya sınav görevlileri tarafından artı puan verilir. Şerit değiştirirken sinyal verilmemesi ya da dönüş kurallarına uyulmaması gibi hatalar sonucunda da sürücü adayına eksi puan verilir. Direksiyon sınavının sonucunu belirleyen önemli faktörlerden bir tanesi de sürücü adayının direksiyon sınavında yaşamış olduğu heyecandır. Adayın heyecanı fazlaysa ve heyecanını kontrol altında tutamazsa sınav sürecinde hata yapma oranı da o kadar artacaktır. Heyecanı yüzünden araç sürüşü engellenecek duruma geldiğinde de sınav görevlileri tarafından eksi puan verilir. Bu yüzden sürücü adaylarının heyecanlarını kontrol altında tutmaları son derece önemlidir.

Direksiyon sınavında belirlenen kurallara uyulması gereklidir. Belirlenen kurallar ve bu kurallara uyulmadığı takdirde adaylardan kesilecek olan puanlar şöyledir;

- Sürücü adayının yaşadığı aşırı heyecan ve telaş sonucunda sürüşe engel oluşuyorsa adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın çalıştırılması ve harekete geçirilmesi ile ilgili kurallara uyulmalıdır. Rahat ve emniyetli kalkış gerçekleştiremeyen adaylardan 5 puan kesilir.
- Eğimli yol üzerinde araç durdurulduktan sonra aracın harekete geçirilmesi başarılı olmazsa ve eğimli yolda aracın hareket ettirilmesi kurallarına uyulmazsa adaylardan 5 puan kesilir.
- Araç için belirlenen hız kurallarına uyulması gerekir. Sürücü adayı hız kurallarına dikkat etmezse ve hızını ayarlamada sorun yaşarsa 5 puanı kesilir.
- Aracın duraklatıldığı yerden ve park ettirildiği yerden çıkartılırken yoldan geçen araçlar için geçiş kolaylığı sağlanmalıdır. Geçiş kolaylığı sağlamayan, kontrolsüz olarak işaret vermeden çıkış yapan sürücü adaylarından 5 puan kesilir.
- Araç sürüş esnasında direksiyon hakimiyeti sağlayamayan ve direksiyon konusunda zayıf kalan adaylardan 10 puan kesilir.
- Aracın vitesi değiştirilirken zayıf kalınırsa ve sürücü adayının hakimiyeti zayıflarsa, sürücü yoldan gözünü ayırırsa 10 puan kesilir.
- Sürüş esnasında önde bulunan araç sollanıp geçilirken geçme kurallarına uyulmalıdır. Bu kurala uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Araçlarla kavşaklarda karşılaşıldığında ilk geçiş kuralına uyulmalıdır. İlk geçiş kuralına uymayan adaydan 5 puan kesilir.
- Ses cihazı ve araç ışıkları gereksizce, amacı dışında kullanıldığında gerektiği zamanlarda kullanılmadığında adaylardan 2 puan kesilir.
- Sürücü adayı kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarını bilmiyorsa 5 puan kesilir.

STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI NEDİR?

Direksiyon sınavı sonucunda yeterli puanı alan ve başarılı olan adaylar stajyer sürücü olur. Stajyer sürücü olarak 2 yıl geçirilmelidir. Stajyer sürücü kurallara uyar ve 75 ceza puanına 2 yıl içinde ulaşmazsa stajyer sürücü olmaktan çıkarak normal ehliyet almaya hak kazanır. 2 yıl içerisinde trafik kurallarını ihlal eden ve 75 ceza puanına erişen stajyer sürücünün ehliyeti elinden alınır ve iptal edilir. Stajyer sürücünün 75 ceza puanına erişmesi için 3 ya da 4 hata yapması yeterlidir. Örneğin sürücünün park yasağına uymaması sonucunda 20 ceza puanı, emniyet kemerini takmayanlara 15 ceza puanı, kırmızı ışık ihlal edilmesi sonucunda 20 ceza puanı ve hız sınırı limitinin aşılması durumunda 10 ceza puanı verilir. Yönetmelik çerçevesinde sürücü adayı iki yıl içerisinde trafik kurallarını 3 kez ihlal ederse, 0.20 promil üzerinde Alkol ile yakalanırsa ve hız limitini 3 kez ihlal ederse sürücü belgesi iptal edilebilir. Sürücü adaylarının ehliyetlerinin iptal edilmemesi için belirlenen trafik kurallarına uyması gereklidir.

EHLİYET SINAVLARINA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME!

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı gereği daha önce yönerge ile düzenlenen "ehliyet uygulama sınavlarında görev alanlara ödenecek ücretlere" ilişkin hükmü yönetmelik kapsamına aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştay kararı gereği, daha önce yönerge ile düzenlenen "ehliyet uygulama sınavlarında görev alanlara ödenecek ücretlere" ilişkin yönerge hükmünü yönetmelik kapsamına aldı. Danıştay kararı ile düzenlenen yeni yönetmelik ile bir hafta sürecine askıya alınan direksiyon uygulama sınavlarının yeniden başlatılmasının önü açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Danıştay kararında, Milli Eğitim Bakanlığınca daha önce yönerge ile düzenlenen "Sınavda görev alanlar ile kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarını incelemek ve kontrol etmek üzere görevlendirilenlere ücretlerinin ödenmesi için kursiyerlerden, 2918 sayılı Kanunun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası hükmü gereği Bakanlıkça her yıl ertesi yılın ocak ayından itibaren uygulanmak üzere belirlenen miktarda sınav ücreti alınır." hükmünün yönetmelik hükümleri ile düzenlenmesi gerektiğine işaret edilmişti.

Bakanlık, bir hafta önce illere gönderdiği yazı ile direksiyon uygulama sınavlarının mahkeme kararı doğrultusunda yeni yönetmelik çıkarılıncaya kadar beklenilmesini istemişti. Yönetmelik kapsamına alınan ilgili hüküm ile direksiyon uygulama sınavlarının yeniden yapılabilmesinin önü açıldı.

Yeni düzenlemede ayrıca, sınava girmesi gereken kişinin yerine bir başka kişinin sınava girmesine aracılık eden kurslar hakkında 2918 sayılı Kanun'un 123'üncü maddesinin yanı sıra 5580 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin de uygulanması hükmü getirildi. Bununla birlikte 2918 sayılı Kanun'un 123 üncü maddesinde bahsedilen hafif para cezaları yerine idari para cezalarının uygulanması hükmü getirildi.

Motor sınıfları ehliyetlerinde daha önceki mevzuatta yer alan “M”, “A1”, “A2” ve “A” sertifika sınıflarına “B1” ve “F”” sertifika sınıfları da eklendi.

Konular